Tarikh hari ini

9 Oct 2014

ZIARAH MAKAM PARA AULIYA'

Bumi Mesir sememangnya terkenal dengan ramainya ulama dan wali yang tumbuh silih berganti sejak dahulu sehingga sekarang. Kita seharusnya bersyukur kerana berkat para ulama dan auliya yang berada di Mesir ini menjadi asbab bumi tempat kita  menimba ilmu ini terus aman dan subur keilmuannya. Menginjak tahun ketiga di Ardhul Kinanah ini, saya agak kecewa kerana tak banyak makam para ulama yang saya sudah lawati sedangkan  ilmu-ilmu mereka kita ambil dan nama-nama mereka kita angkat. Sebagaimana seseorang menziarahi rumah orang tetapi tidak berjumpa dengan tuan rumahnya, tidakkah agak biadap?

 Sehubungan dengan itu, kami mencari inisiatif untuk mengadakan program ziarah makam para ulama dan auliya di sekitar Kaherah. Alhamdulillah pada 27/9/14 bersamaan 3 Zulhijjah 1435 , program tersebut telah berjalan dengan lancar dengan penyertaan 11 orang ikhwah Genexiis , dua orang ustaz dan dua orang mahasiswa al Azhar dan Ain Sham. Disini kami ingin berkongsikan serba sedikit mengenai tempat-tempat yang telah dilawati pada hari tersebut disebabkan ada dalam kalangan ikhwah yang tidak dapat ikut serta.

Tempat yang pertama sekali disinggahi berdekatan dengan :

Bab Sya’riyyah
1    
      1)      Syeikh Ibnu Hisyam

  • Seorang yang pakar dalam ilmu nahu dan bahasa Arab.
  • Pengarang kitab Sirah Nabawiyyah.


 Kebiasaannya makam ini berkunci,hanya boleh dilihat diluar sahaja.
       2)      Syeikh Ali Khawwas


  • Seorang yang ummiy namun menjadi rujukan para alim ulama’.
  • Bersifat tawadhuk, kerja beliau membersihkan masjid dan tandas-tandas masjid.
  • Jika rakyat ketika itu ditimpa bala bencana, mereka akan pergi bertemu dengan  Syeikh Ali Khawwas memohon agar beliau berdoa supaya terangkat bala tersebut.
  • Guru kepada Imam Sya’roni.

                           
Berjalan kaki menuju ke masjid dimana terletaknya makam Syeikh Ali Khawwas.
       3)      Imam Ramli

Ø  Fuqaha dari mazhab Syafie.
Ø  Kitab yang terkenal Nihayah Al Muhtaj


Menunggu di perkarangan masjid Imam Ramli, ammu yang jaga tu tengah tidur agaknya.
        4)      Imam Sya’roni

Ø  Anak murid Syeikh Ali Khawwas
Ø  Seorang yang zuhud dan tinggi ilmunya


 Makam Imam Sya’roni , disebelahnya (tempat yang berasingan) terdapat makam anak muridnya.Seterusnya kami bergerak menuju ke arah Sayeda Zainab untuk pergi ke Masjid Sultan Hanafi.        5)      Syeikh Sultan Hanafi

Ø  Mendapat gelaran sultan bukannya sultan secara hakiki kerana kalam beliau labih didengari berbanding sultan sendiri.
Ø  Dalam masjid tersebut terdapat telaga zam-zam Mesir .


Kelihatan Ammar sedang khusyu’ membaca sejarah Sultan Hanafi.Selepas itu kami ke destinasi yang berikutnya:


Sayeda Nafisah
          

          6)    Ibnu Sirin

Ø  Dikenali sebagai Mufassirul Ahlam (pentafsir mimpi)
Ø  Merupakan golongan tabi’en yang lahir ketika zaman Uthman ‘Affan.

*maaf terlupa nak ambil gambar makam beliau.      7)     Saiyidah Nafisah Hasan al Anwar

             Ø  Beliau seorang yang sangat diberkati dan doa beliau mustajab.
             Ø  Guru yang paling disayangi oleh Imam Syafie.
             Ø   Makam beliau antara tempat mustajab berdoa, ustaz kata kalau nak pilih jodoh yang tepat insyaAllah boleh bertawasul dengan Saiyidah Nafisah.Pelbagai lagi kisah yang diceritakan kepada kami antaranya kisah pernikahan Saiyidah Nafisah , karamah beliau yang sama seperti Saidatina Maryam ketika mana beribadah terdapat bakul yang ada makanan didalamnya. Kawan-kawan bolehlah merujuk sejarah-sejarah mengenai Saiyidah Nafisah
Makam Saiyidah Nafisah yang didalamnya turut berada senaskhah al Quran yang dibuka pada salah satu ayat daripada surah al An’am yang beliau baca ketika saat akhir nafas beliau.
Selepas menunaikan solat zohor di Masjid Sayeda Nafisah, kami bertolak ke Basatin :


        8)      Imam Syafie

Ø  Tempat ini pernah dilawat sebelum ni , jadi kami hanya menziarahi seketika makam beliau.
Ø  Sebelum ini kami tidak tahu apa beza antara makam dan dhorih (ضريح) , jadi ust. Syam menerangkan bahawa jika disesuatu makam itu ada tertulis ‘ haza maqam wa dhorih li sayyidi fulan..’ bermaksud dikubur tersebut sememangnya terdapat jasad si mati seperti dhorih Imam Syafie , dhorih Sayeda Nafisah dan lain-lain.
Ø  Manakala makam ,terdapat khilaf sama ada terdapat jasad ataupun tempat itu hanya menjadi tempat persinggahan orang yang meninggal dunia tersebut. Sebagai contoh makam Abu Zar al Ghifari yang terdapat berdekatan dengan Imam al Laith , dikatakan bahawa sejarah membuktikan yang Saidina Abu Zar tidak dimakamkan disitu. Wallahua’lam.
Ø  Berkenaan dengan tapak kaki yang didakwa tapak kaki nabi yang berada di makam Imam Syafie, sebelum ini tempat itu belum diletakkan kaca (kalau sahabat-sahabat masih ingat) tapi sekarang sudah berkaca tempat itu. Tapak kaki tersebut juga menjadi khilaf sama ada betul ataupun tidak. Menurut ust. Syam yang sebenar-benarnya bekas tapak kaki Rasulullah berada di dua tempat di Mesir. Satu berada di Masjid Syeikh Ahmad Badawi di Tanta dan satu lagi terdapat di Darasah (tak ingat secara spesifik).
Ø  Difahamkan bahawa tapak kaki dipindahkan ke Mesir semasa zaman Uthmaniyah, Mesir diberi kepercayaan untuk menyimpan khazanah-khazanah tersebut kerana di sini mereka sangat menjaga Ali Beit .
Ø  Satu lagi menarik mengenai makam Imam Syafie; satu ketika dahulu di Mesir terdapat seorang ulama bernama Syeikh Ahmad Dardir, beliau sering bermimpi bertemu dengan Rasulullah, jadi suatu hari gurunya meminta agar Syeikh Ahmad Dardir bertanyakan kepada Rasulullah bagaimana keadaan dirinya(guru syeikh Ahmad Dardir). Malam tersebut syeikh Ahmad Dardir bertanyakan kepada Rasulullah ketika dalam mimpinya, maka Rasulullah menjawab bahawa gurunya seorang yang hebat tetapi ada sesuatu perkara yang membuatkan aku berasa jauh dengan beliau.
Ø  Keesokan harinya, Syeikh Ahmad Dardir menceritakan perihal mimpinya semalam, gurunya dapat tahu apa yang dimaksudkan oleh Nabi. Lalu beliau berkata kepada Syeikh Ahmad Dardir supaya memberitahu kepada Nabi yang dirinya sudah tua dan tidak berkemampuan untuk menziarahi Baginda di Madinah. Pada malamnya, Syeikh Ahmad Dardir bermimpi bertemu Nabi dan memberitahu kepada Baginda akan perihal gurunya. Maka Baginda menjawab; jikalau begitu pergilah menziarahi makam Syafie pada setiap hari jumaat waktu selepas Asar sehingga Subuh kerana aku berada disitu. Wallahua’lam. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui mengenai perihal roh dan perkara tersebut tidak mustahil dengan izin-Nya.


Makam Imam Syafie ,imam mazhab kita .

                Terdapat binaan kapal diatas kubah makam Imam Syafie menjadikan ia salah satu kubah yang  unik.          

        9)      Imam Al Laith
Ø  Imam Syafie mengatakan bahawa Imam Al Laith lebih faqih berbanding Imam Malik akan tetapi mazhab beliau tidak berkembang disebabkan anak-anak murid beliau tidak menyebarkannya.
Ø  Adapun 4 mazhab yang diguna pakai sekarang berkembang kerana anak-anak murid mendalami mazhab tersebut dan menyebarkannya ke seluruh dunia.

Bertawasul di makam Imam Al Laith

      10)      Saidina Uqbah bin A’mir  dan  Saidina Amru bin al As
Ø  Diantara sahabat nabi yang dimakamkan di Mesir. Seramai lebih 500 orang lagi berada di perkuburan Bahnasa.

Dhorih para sahabat Nabi s.a.w.

     11)       Zun Nun al Misri , Muhammad al Hanafy dan Rabiatul Adawiyah
Ø  Terletak berdekatan dengan makam Uqbah bin ‘Amir tadi. 
Tempat ini berkunci , kami melihat dari luar sahaja.

Perjalanan diteruskan ke kaki bukit Muqattam :
     12)       Imam Abdullah bin Abi Jamrah
Ø  Pengarang kitab Bahjatun Nufus dan mendapat gelaran Faqihul Syarqiy wal Maghrib .
       Makam beliau di Muqattam.
    13)       Tempat khulwah Sayeda Nafisah
Ø  Kebanyakan wali mencari tempat-tempat di bukit untuk berkhulwah(bersunyian) dan beribadah.

     14)       Ibnu ‘Athoillah as Sakandari
Ø  Pengarang bagi kitab Al Hikam
Makam Ibnu ‘Athoillah yang terletak di sebuah masjid berdekatan dengan makam Abdullah bin Abi Jamrah.

Perjalanan kami berakhir di makam Ibnu ‘Athoillah , selepas sembahyang Asar kami pulang ke Sayeda Zainab membawa 1001 khibrah dan thaqafah. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Jumpa lagi pada sesi kembara yang akan datang !!